lees verder

Ik zocht, voordat ik mijn borstverkleining onderging, naar een manier om mijn borsten vast te laten leggen in de vorm van een 3D-beeld. Een manier die me laat voelen dat ik mijn borsten accepteer zoals ik ze heb gekregen, maar die me óók de kracht geeft om een keuze voor de toekomst – en mijn gezondheid - te maken.

Mieke

Na 20 jaar hakte ik eindelijk de knoop door: ik ging voor een borstverkleining. Met mijn cup G zijn ze zwaar en leverden ze me nek- en rugpijn op. Met mijn werken zaten ze me in de weg, en wanneer ik wilde sporten dan hielpen twee sportbh’s over elkaar nog niet eens voldoende. Daarbij vormde de laatste paar jaren een kleine bochel bovenop mijn ruggengraat. Genoeg is genoeg, zo dacht ik bij mezelf. 

En toch knaagde er iets aan me. Ik heb mijn borsten eigenlijk nooit lelijk gevonden. Ze zijn een groot deel van mijn leven geweest en hebben me ook deels gevormd wie ik nu ben en hoe ik in het leven sta. Zo’n beslissing neem je niet van de een op de andere dag. Eenmaal zo’n grote beslissing gemaakt, is er geen weg meer terug. 

Ik zocht, voor de operatie, naar een manier om mijn borsten vast te laten leggen. Een manier die me laat voelen dat ik mijn lijf accepteer zoals het is, maar die me ook de kracht geeft om een keuze voor de toekomst - en mijn gezondheid - te maken. Vrienden van mij die een 3D-beeld lieten maken van hun zwangere buik, brachten me bij BellySisters. Zij maken tastbare herinneringen in de vorm van prachtige beelden, of dit nu voor je zwangere buik is of voor je borsten. 

We hebben allemaal zo onze eigen redenen om een 3D-beeld ergens van te maken, of dit nu een symbolisch afscheid is, een acceptatieproces of een mooie herinnering. De reden erachter maakt niet uit, als het voor jou maar werkt. Ik ben nog iedere dag blij met mijn keuze hen te benaderen. Zo is het voor mij een symbolisch afscheid, een acceptatieproces en een mooie herinnering in één geworden.