lees verder

Ik ben zo blij dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken om een afspraak te maken voordat ik mijn borsten laat amputeren. Voor het leven lang heb ik iets tastbaars wat me herinnert aan hoe mijn borsten waren, hoe mijn eigen lichaam was zonder siliconen. Iets dat als draagster van het BRCA1 gen ontzettend waardevol voor me is.

Lorraine

In 2014 kreeg ik, met negentien jaar, te horen dat ik draagster ben van het BRCA1 gen. Dat houdt in dat ik een grote kans heb op borst- en later eierstokkanker. Om dit vóór te zijn, besloot ik voor mezelf om preventief mijn borsten te laten amputeren. Een lastige keuze op jonge leeftijd, maar vanaf je 25ste levensjaar kom je in een verhoogde risicogroep. Op het moment van schrijven ben ik bezig met de voorbereidingen rondom de operatie, omdat ik in 2020 25 ben geworden. 

Afgelopen zomer zag ik op Instagram een berichtje voorbijkomen van een zwangere vrouw die haar buik heeft laten vereeuwigen in een 3D-beeld. Ik bedacht me dat ik dit ook zou willen – niet van mijn buik, maar van mijn borsten, ter herinneringen aan hoe mijn lichaam was zónder siliconen. Een spannende stap, aangezien ik op het internet niets kon vinden over vrouwen die dit ook hebben gedaan. 

Toen al mijn moed bijeen was geraapt, heb ik mijn verhaal gemaild naar Maaike en Jacqueline van BellySisters. Een spannende stap, maar als snel kreeg ik een mooie mail terug. Eentje die zo geruststellend was, dat mijn vraag toch niet zo raar bleek als ik zelf dacht. Sterker nog, zij vonden het juist bijzonder om dit voor mij te kunnen betekenen. 

Nog eens een paar weken later kreeg ik een mailtje dat ik hen geïnspireerd had voor een nieuw concept, BreastSisters. We maakten een afspraak en ik heb hen voor het eerst ontmoet in hun studio in Alkmaar. Het was een geweldige dag waarin de huiselijke sfeer en de geruststellende woorden elkaar afwisselden. Dat deed me beseffen dat niet alleen het beeldje een waardevolle herinnering is, maar ook het hele proces van het maken van mijn 3D-beeld.

Niet alleen geeft het me een ontzettend bijzonder gevoel dat mijn vraag gehoord wordt, het is ook waardevol dat andere vrouwen geholpen kunnen worden om een tastbare herinnering te maken. Als een symbolisch afscheid, als een nieuw begin en alles daartussenin.